Ас қорыту жүйесі
Бұл тағамды өңдеу, қоректік заттарды сіңіру және қалдықтарды шығару үшін жауапты органдардың кешені. Ол ауыз, асқазан, ішек және басқа да органдарды қамтиды, олар организмнің өміршеңдігін қамтамасыз ету үшін бірлесіп жұмыс істейді. Ас қорыту жүйесі адамның энергиясы мен денсаулығын сақтауда маңызды рөл атқарады.
Сіз мұны білдіңіз бе...
01
Тағамның өту жолы
Тағамның ауыздан бастап денеден шығуына дейінгі жолы шамамен 9 метрді құрайды.

02
Асқазанның қышқылдығы
Асқазандағы қышқыл соншалықты күшті, ол металды еріте алады. Бірақ асқазанның шырышты қабаты оны өз-өзін ерітуден қорғайды.

03
Қорытудың уақыты
Асқорыту 24-тен 72 сағатқа дейін созылуы мүмкін, тағам түріне және асқорыту жүйесінің денсаулығына байланысты.

04
Ішек бактериялары
Адам ішегінде шамамен 100 триллион бактерия бар, бұл шамамен 1-2 кг дене салмағын құрайды.

05
Бауыр — алып сүзгі
Бауыр 500-ден астам функцияны орындайды, соның ішінде қанның детоксикациясы, өт өндірісі және метаболизмнің реттелуі.

құрылысы мен қызметі
Ауыз
Тағам сілекеймен суланып және одан әрі ас қорыту үшін ұсақталатын ас қорыту жолының басы. Қызықты дерек: Сілекейде амилаза ферменті бар, ол ауыз қуысында көмірсулардың ыдырау процесін бастайды.
Сілекей бездері
Тамақты ылғалдандыратын және жұтуды жеңілдететін сілекей шығаратын бездер. Қызықты дерек: адам күніне 0,5-тен 1,5 литрге дейін сілекей шығара алады.
Өңеш
Ауыздан асқазанға тамақты өткізетін түтік. Қызықты дерек: өңеш перистальтикалық қозғалыстардың арқасында тіпті ауырлық күшіне қарамастан тамақты асқазанға өткізе алады.
Бауыр
Қанды сүзу және майларды сіңіру үшін өт шығару сияқты көптеген функцияларды орындайтын өмірлік маңызды орган. Қызықты дерек: Бауыр - регенерацияға қабілетті жалғыз орган; адам бауырдың үлкен бөлігін алып тастағаннан кейін де өмір сүре алады.
Асқазан
Бұлшықетті қапшық, онда тағам одан әрі ас қорыту үшін асқазан сөлімен араласады. Қызықты дерек: адамның асқазаны металл заттарды ерітуге жеткілікті күшті қышқыл шығарады.
Ащы ішек
Тағамдағы қоректік заттардың қанға сіңуі жүзеге асатын негізгі орын. а) он екі елі ішек б) аш ішек в) мықын ішек Қызықты дерек: Ересек адамның ащы ішектері түзу созылған кезде ұзындығы 6 метрге жетеді.
Тоқ ішек
Бұл ас қорыту жолының суды шығаратын және нәжіс түзілетін бөлімі. а) соқыр ішек б) жоғарылаған жиек ішек в) көлденең жиек ішек г) төмен түсетін жиек ішек д) сигма тәрізді ішек Қызықты дерек: Тоқ ішектің микрофлорасы аш ішекте қорытылмаған тағам компоненттерін қорытуға көмектеседі.
Тік ішек
Тоқ ішектің нәжіс ағзадан шығарылғанға дейін жиналатын соңғы бөлігі. Қызықты дерек: Адамның тік ішектері дефекация алдында нәжістерді орналастыру үшін созылуы мүмкін.
Жұтқыншақ
Ауыз және мұрын қуыстарын өңеш пен көмеймен байланыстыратын, тыныс алу және ас қорыту жолдарының қиылысы қызметін атқаратын қуыс бұлшықетті мүше. Қызықты дерек: ол адамның сөйлеуіне мүмкіндік беретін көмейдің жұтқыншақ бөлігіндегі бөбешік пен дауыс желбезегінің болуына байланысты дыбыстарды шығаруға қатысады.
Өт қабы

Құрсақ қуысының оң жағында бауырдың астында орналасқан қапшық тәрізді шағын орган. Өт қабының негізгі қызметі - бауыр шығаратын өтті сақтау және шоғырландыру. Өт құрамында өт қышқылдары, өт пигменттері (билирубин), холестерин бар. Қызықты дерек: Өт қабында мөлшері құм түйіршіктерінен бастап гольф добының көлеміне дейін өзгеретін өт тастары жиналуы мүмкін. Дамыған елдердегі ересек тұрғындардың шамамен 10-15% бұл аурудан зардап шегеді.
Ұйқы безі

Асқазанның артындағы құрсақ қуысында, беті тегіс емес капсуламен жабылған аралас секреция органы. Ол ас қорыту үшін ұйқы безі шырынын және қандағы глюкоза деңгейін реттеу үшін гормондарды (инсулин және глюкагон) өндіреді. Қызықты дерек: Ұйқы безінде ауырсыну рецепторлары жоқ, сондықтан ондағы аурулардың бастапқы кезеңдері симптомсыз өтуі мүмкін.
© Все права защищены. Q-VISION ТОО.
Made on
Tilda